Izglītības ceļvedis logo
Izglītības ceļvedis

Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledža

Vidus prospekts 38, Jūrmala, Latvija, LV-2010
56.983627 23.853968

Kvalifikācija – Radiologa asistents

Vienīgā koledža Latvijā, kas sagatavo speciālistus šajā jomā!

Pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība

Radiologa asistents
(Kvalifikācija – Radiologa asistents)

Studijas par valsts budžeta līdzekļiem!
STUDIJAS BEZ MAKSAS

Studiju ilgums: 3 gadi

Iepriekšējā izglītība: vidējā
Studiju programmas vadītāja: Mg.sc.educ. Elita Rutka

Studiju process, atbilstoši studiju programmai, tiek organizēts koledžas auditorijās, pirmsklīnikas kabinetos, laboratorijās, Paula Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīcas Diagnostiskās radioloģijas institutā, kas ir programmas materiāltehniskā bāze, un citās klīnikās, pamatojoties uz līgumiem.

  • Paula Stradiņa Klīnisko universitātes slimnīcu
  • Bērnu klīnisko universitātes slimnīcu
  • Rīgas Austrumu slimnīcu (Latvijas onkoloģijas centru)
  • Valsts Traumatoloģijas slimnīcu

Specialitātes apraksts

Radiologa asistents ir ārstniecības persona, kura veic radioloģiskās procedūras vai diagnostiskās radioloģijas izmeklējumus, nodrošinot radiācijas aizsardzību un drošību, starojuma dozas optimizāciju, kā arī pacienta aprūpi diagnostiskajā radioloģijā, nukleārajā diagnostikā un staru terapijā veselības aprūpes iestādēs. RA ir atbildīgs par savu profesionālo darbību un tās kvalitāti. RA sadarbojas ar ārstiem – radiologiem un citiem medicīnas nozaru speciālistiem iesaistoties darba plānošanā, vadīšanā un novērtēšanā.

Radiologa asistents nepārtraukti veicina savas nozares attīstību, pilnveido savas zināšanas un prasmes, kā arī nodarbojas ar profesionālo izglītošanu specialitātē.

Radiologa asistenta profesijas galvenās darbības jomas ir:

Pacientu aprūpe radioloģijā
Radiologa asistentam ir īpaša loma pacienta labklājības nodrošinājumā un aizsardzībā pret jonizējošo starojumu, veicot diagnostiskos izmeklējumus un terapeitiskās procedūras radioloģijā.

Attēltehnoloģiju pielietojums
Radiologa asistents ir speciālists diagnostisko attēlu iegūšanā, pielietojot jonizējošo starojumu.

Starojuma dozas optimizācija
Radiologa asistents ir viena no atbildīgajām personām, kura nodrošina pacientam pretradiācijas aizsardzību. No radiologa asistenta pieredzes, iemaņām un aprūpes ir atkarīga tā starojuma deva ko saņem pacients.

Klīniskā atbildība
Radiologa asistenta galvenā kompetence un atbildība ir uzsākt jebkuru attēldiagnostikas izmeklēšanas metodi un novērtēt paveiktā darba kvalitāti.

Darba kvalitātes nodrošināšana
Radiologa asistents ir atbildīgs par savu profesionālo darbību un tās kvalitāti, veicot jebkuru ar radioloģiju saistītu diagnostisko izmeklējumu vai procedūru.

Precīza sava darba organizēšana
Saskaņā ar ieņemamo amatu radiologa asistentam ir jābūt atbildīgam par precīzu un efektīgu darba organizāciju, ievērojot visus Valsts likumdošanas noteikumus.

Izglītības un iemaņu attīstīšana
Radiologa asistents nepārtraukti veicina savas nozares attīstību, pilnveido savas zināšanas un prasmes, kā arī nodarbojas ar profesionālo izglītošanu specialitātē.

Sadarbība un projekti

Radiologa asistenta studiju programmā starptautiskā sadarbība tiek realizēta šādos starptautiskos projektos kā:

  • sadarbība ar Tartu medicīnas skolu, Radiologa asistentu studiju programmu – studentu savstarpējā apmaiņā prakses vietās SOCRATES (ERASMUS) programmas ietvaros;
  • sadarbība ar Karolinskas universitātes Radiologa asistenta programmu - savstarpēja piedalīšanās starptautiskajās koferencēs, informācijas apmaiņa;
  • sadarbība ar Salfordas universitātes Radiologa asistenta programmu – pasniedzēju pieredzes apmaiņa;
  • sadarbība ar HENRE 2 SOCRATES ERASMUS kā augstākās izglītības tīkls – radiologa asistentu izglītība, mūžizglītības kursa izveide Eiropā pētniecības integrācijā un izglītības procesā;
  • sadarbība ar Latvijas Radiologu asistentu asociācijas asociāciju LRAA);
  • sadarbība ar Eiropas radiologu asistentu un tehniķu komiteju (ECRRT);
  • sadarbība ar Pasaules radiologu asistentu un tehniķu (ISRRT), www.isrrt.org.

Iespējas darba tirgū

Radioloģija ir viena no medicīnas nozarēm, kas pēdējo gadu laikā ļoti strauji attīstās ar sarežģīto digitālo tehnoloģiju ienākšanu darba tirgū, steidzami ir nepieciešami labi sagatavoti, profesionālām prasībām atbilstoši speciālisti, ko nodrošina minētā izglītības programma.

https://viss.lv/dati/latvijas_universitates_paula_stradina_medicinas_koledza/studiju-programmas-radiologa-asistents.jpg

Dati sagatavoti sadarbībā ar uzziņu portālu viss.lv Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledža
Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledža
Rīgas Stradiņa universitātes Sarkanā Krusta medicīnas koledžaKoledžas misija ir sagatavot augstas kvalitātes speciālistus veselības aprūpes jomā, lai studiju laikā iegūtās zināšanas, prasmes un attieksmes būtu atbilstošas ES prasībām un Sarkanā Krusta pamatprincipiem, kā arī tās veidotu stabilu pamatu mūžizglītībai un attīstītu pētniecisko darbību. Māszinības, ārstniecība, ārstnieciskā masāža, farmācija, zobārstniecība, bērnu aprūpe.
Daugavpils Universitātes aģentūra "Daugavpils Universitātes Daugavpils medicīnas koledža"
Daugavpils Universitātes aģentūra Koledža piedāvā četras pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas: māszinības, ārstniecība, sociālā aprūpe un sociālā rehabilitācija un divas arodizglītības programmas. Koledžā studē apmēram 250 studenti.
Pamūšas pamatskola
Pamūšas pamatskolaSkola nodrošina: profesionālu, atsaucīgu, radošu, saprotošu pedagoģisko personālu, interesantus pasākumus skolā un ārpus skolas, valsts apmaksātu, garšīgu 4 x ēdināšanu, iespēju dzīvot skolas internātā no pirmdienas līdz piektdienai, profesionālu medicīnisko aprūpi skolā, skolēni no 1.-9.klasei un Arodklašu skolēni saņem 100% ceļa izdevumu kompensāciju.
Vaiņodes vidusskola
Vaiņodes vidusskolaVaiņodes vidusskola piedāvā plašu un daudzveidīgu interešu izglītības darbu - 5 kori, 4 vokālie ansambļi, 9 tautas deju kolektīvi, vizuālās mākslas un mājturības pulciņš, kokapstrādes pulciņš,skatuves runas nodarbības, latviskās dzīvesziņas pulciņš, teātra pulciņš, robotikas pulciņš, elektronikas pulciņš, dabaszinību pulciņš, novadpētniecībaspulciņš, Vaiņodes novada jaunsargu vienība.
Smiltenes tehnikums, Alsviķu teritoriālā struktūrvienība
Smiltenes tehnikums, Alsviķu teritoriālā struktūrvienībaSmiltenes tehnikuma Alsviķujā struktūrvienībā var apgūt šādas profesijas: šuvējs, pavārs, pavāra palīgs, galdnieks, apavu labotājs, datoroperators, aprūpētājs, būvstrādnieks. Dienesta viesnīca. Ēdnīcas pakalpojumi. Individuālā sociālās rehabilitācijas programma. Logopēda un zīmju valodas tulka pakalpojumi.
Smiltenes tehnikums
Smiltenes tehnikumsPie mums vari apgūt šādas profesijas: celtniecības un ceļu būves mašīnu mehāniķis, ceļu būvtehniķis, automehāniķis, ēdināšanas pakalpojumu speciālists, viesnīcu pakalpojumu speciālists, hidrobūvju būvtehniķis, grāmatvedis, pavārs, konditors, veterinārārsta asistents, lopkopības tehniķis. Tā var būt arī tavas izaugsmes un karjeras skola.
back to top