Izglītības ceļvedis logo
Izglītības ceļvedis

Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledža

Vidus prospekts 38, Jūrmala, Latvija, LV-2010
56.983627 23.853968

Biomedicīnas laborants

Vienīgā koledža Latvijā, kas sagatavo speciālistus šajā jomā!

Pirmā līmeņa profesionālā augstākā izglītība

Biomedicīnas laborants
(Kvalifikācija – Biomedicīnas laborants)

Studijas par valsts budžeta līdzekļiem!
STUDIJAS BEZ MAKSAS

Studiju ilgums: 2 gadi
Iepriekšējā izglītība: vidējā
Studiju programmas vadītāja: Mg. biol. Rūta Melbārde-Vāvere

Specialitātes apraksts

Biomedicīnas laborants ir ārstniecības persona, kura organizē un sagatavo darba vietu izmeklējumu veikšanai, informē pacientu vai pacienta aprūpes personālu, kā noņemt vai sagatavoties izmeklējamā materiāla noņemšanai; ja nepieciešams noņem, pieņem un izvērtē šo materiālu; laboratorijā piedalās visu izmeklējamo materiālu izmeklēšanā savas kompetences robežās, izvērtē un dokumentē iegūtos testēšanas rezultātus.” Biomedicīnas laboranta specialitāte ir aktuāla un nozīmīga ārstniecības specialitāte, jo bez laboratorisko izmeklējumu palīdzības ārsts nevar pacientam uzstādīt precīzu diagnozi.

Biomedicīnas laborants nepārtraukti veicina savas nozares attīstību, pilnveido savas zināšanas un prasmes, kā arī nodarbojas ar profesionālo izglītošanu specialitātē.

Studiju programmas praktiskā realizācija

Studiju programmas “Biomedicīnas laborants” praktiskā realizācija notiek koledžas laboratorijās un kabinetos, kā arī prakšu bāzēs klīnikas apstākļos. Galvenās prakšu bāzes ir: P. Stradiņa Klīniskās universitātes slimnīca, Jūrmalas slimnīca, SIA “Centrālā laboratorija” un SIA “E. Gulbja laboratorija”.

Sadarbības un projekti

Lai uzlabotu praktisko darbu kvalitāti studiju laikā, koledža ir noslēgusi līgumus ar medicīnas firmām:

  • “Dade Behring”, hematoloģijas un koaguloģiskās izmeklēšanas metodes un darbs ar analizatoriem;
  • “ARBOR MEDICAL KORPORĀCIJA”, par firmu “Bayer”, ”Ortho Clinical Diagnostics”un “Deltalab” jaunākajiem analizatoriem- “ABBOTT Laboratories Baltics”, hematoloģisko un imunoloģisko tehnoloģiju prezentācija;
  • “Sarstedt”, par asins analīžu noņemšanas sistēmu semināru novadīšanu un praktiska materiāla piegādi;
  • “Ivitros”, par klīniskās, bioķīmiskās un hematoloģiskās nozares attīstību ar firmu “Roche”;
  • “DS Tehnoloģijas” piegādā informāciju par jaunākajiem datiem hemostazioloģijas, mikrobioloģijas un bioķīmijas metožu attīstībā;
  • “DIAMET”, jaunākās izmeklēšanas tehnoloģijas.

Studējošajiem ir iespēja piedalīties ERASMUS+ programmas dažādu aktivitāšu īstenošanā.

Iespējas darba tirgū

Laboratorās izmeklēšanas metodes strauji attīstās, palielinās jauno tehnoloģiju izmantošana ikdienas darbā un materiālu izmeklēšanā. Straujās attīstības dēļ ir nepieciešami atbilstoši profesionālām prasībām sagatavoti speciālisti, kuriem darba iespējas ir gan valsts sektorā, gan privātajās laboratorijās.


Dati sagatavoti sadarbībā ar uzziņu portālu viss.lv Latvijas Universitātes P. Stradiņa medicīnas koledža
Rīgas Strazdumuižas vidusskola - attīstības centrs
Rīgas Strazdumuižas vidusskola - attīstības centrsŠodien Rīgas Strazdumuižas vidusskola – attīstības centrs ir vienīgā mācību iestāde valstī, kur bērniem un jauniešiem ar nopietniem redzes traucējumiem tiek nodrošināts redzes īpatnībām pielāgots mācību process, un kas nodrošina atbalstu vispārizglītojošajās mācību iestādēs integrētajiem vājredzīgajiem un neredzīgajiem audzēkņiem. Skolā uzņem skolēnus no 7 gadu vecuma.
Latvijas Valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes dzimtas mājas- Auči, muzejs
Latvijas Valsts pirmā prezidenta Jāņa Čakstes dzimtas mājas- Auči, muzejsOzolnieku novada Sidrabenes pagastā, pašā Lielupes krastā atrodas J.Čakstes dzimtas mājas "Auči" - vieta, kas glabā mūsu pirmā prezidenta piemiņu. Ēka celta 20.gadsimta 30.gados, kopš 1995. gada atkal pieder Čakstes dzimtai.
Daugavpils Universitātes aģentūra "Daugavpils Universitātes Daugavpils medicīnas koledža"
Daugavpils Universitātes aģentūra Koledža piedāvā četras pirmā līmeņa profesionālās augstākās izglītības programmas: māszinības, ārstniecība, sociālā aprūpe un sociālā rehabilitācija un divas arodizglītības programmas. Koledžā studē apmēram 250 studenti.
Rīgas Aeronavigācijas institūts
Rīgas Aeronavigācijas institūtsRīgas Aeronavigācijas Institūts (RAI) ir viena no vecākajām mācību iestādēm Latvijā, ar bagātu pieredzi un tradīcijām transporta un aviācijas nozares specialistu apmācībā. 80 gadu laikā sagatavoti vairāk nekā 50 000 speciālistu: radiotehniķi, aviodispečeri, transporta uzņēmumu vadītāji, ekonomisti-menedžeri transporta jomā, piloti, mehāniķi.
Latgales Industriālais tehnikums
Latgales Industriālais tehnikumsDaugavpils Būvniecības tehnikums ir lielākā būvniecības mācību iestādeLatgales reģionā un viena no lielākajām būvniecības skolām Latvijā. DBT īsteno profesionālās vidējās, pamatizglītības programmas ar pedagoģisko korekciju, tālākizglītības un pilnveides programmas.
Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža
Latvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledžaLatvijas Universitātes Rīgas Medicīnas koledža (LU RMK) ir valsts akreditēta profesionālās augstākās izglītības iestāde. Koledžā pēc vidējās izglītības iegūšanas iespējams iegūt īsā cikla (pirmā līmeņa) profesionālo augstāko izglītību.
back to top