Strādnieku iela 16, Daugavpils, Latvija, LV-5404Izglītības programmas nosaukums – Ēdināšanas pakalpojumi
Iegūstamā kvalifikācija – Konditors (Ceturtais profesionālās kvalifikācijas līmenis)
Mācību ilgums – ar pamatizglītību – 4 gadi (tiek iegūta arī vidējā izglītība)
Ceturtais profesionālās kvalifikācijas līmenis – paaugstināta teorētiskā sagatavotība un profesionālā meistarība, kas dod iespēju veikt noteiktus izpildītāja pienākumus, kuros ietilpst arī izpildāmā darba plānošana un organizēšana.
Konditors veic pilna tehnoloģiskā cikla darbu izpildi konditorejas vai ēdināšanas uzņēmumā un organizē savu darbu – sagatavo atbilstošās izejvielas, gatavo un noformē dažādas sarežģītības konditorejas izstrādājumus un desertus, ievērojot receptūru un tehnoloģiskās kartes prasības.
Konditori cep un dekorē dažādus saldos un sāļos konditorejas izstrādājumus, piemēram, smalkmaizītes, kūkas, kēksus, ruletes, kliņģerus, pīrādziņus, picas un cepumus. Viņi gatavo arī saldumus, piemēram, konfektes vai augļus šokolādē, arī dažādus desertus.
Skolā audzēkņi apgūst teorētiskās zinības, pirmās praktiskās iemaņas pilnveido skolas konditorejas izstrādājumu gatavošanas laboratorijā, bet, beidzot skolu, strādā konditorejas cehos un ēdināšanas uzņēmumos.
Mazākās konditorejās un maizes ceptuvēs konditors izstrādājumu formu veido ar rokām.
Izcepto izstrādājumu konditors papildina, uzklājot glazūru; ar speciāliem konditorejas piederumiem iepilda saldā vai sāļā pildījuma masu, smērē krēmu starp kūku vai toršu kārtām.
Lai izgreznotu vai izdekorētu mīklas izstrādājumus, tortes un kūkas, konditors izmanto krēma vai marcipāna veidojumus, kā arī riekstus un augļus.
Dažkārt konditors pēc īpaša pasūtījuma gatavo vairākstāvu un vairāku kilogramu smagas tortes. Pēc pasūtītāja vēlmes viņš var izveidot tortei dažādus rotājumus – logotipu vai uzrakstus, figūriņas vai ornamentus.
Visām tortes sastāvdaļām un rotājumiem gan jābūt ēdamiem. Nereti šos pasūtījumus konditors pats arī pieņem, ar pasūtītāju pārrunājot izstrādājuma dizainu, vēlamās garšas un sastāva īpašības.
Pieredzējuši konditori strādā kā burvju mākslinieki!
Pēc konditora specialitātes iegūšanas jaunieši var turpināt studijas arī augstskolā, piemēram:

Rīgas Raiņa vidusskola ir vienīgā vispārizglītojošā izglītības iestāde Latvijā, kurā vidusskolēniem kopš 2018. gada ir iespēja apgūt latviešu zīmju valodu.
Latgales
Industriālais tehnikums (LIT) ir lielākā mācību iestāde Latgales reģionā un
viena no lielākajām Latvijā. LIT Latgales reģionā kalpo par vienotu septiņu
industriju profesionālās izglītības ieguves platformu Daugavpils pilsētā, Augšdaugavas
un Krāslavas novadā. LIT īsteno
profesionālās vidējās, arodizglītības, tālākizglītības, pilnveides, neformālās
izglītības programmas, kā arī sniedz ārpusformālās izglītības iegūto kompetenču
novērtēšanu.
Piedāvātās izglītības programmas: Administratīvie un sekretāra pakalpojumi, Interjera dizains, Autotransports, Kokizstrādājumu izgatavošana, Būvdarbi, Komerczinības, Datorsistēmas, Programmēšana, Enerģētika un elektrotehnika, Viesnīcu pakalpojumi
Smiltenes tehnikuma Alsviķujā struktūrvienībā var apgūt šādas profesijas: šuvējs, pavārs, pavāra palīgs, galdnieks, apavu labotājs, datoroperators, aprūpētājs, būvstrādnieks. Dienesta viesnīca. Ēdnīcas pakalpojumi. Individuālā sociālās rehabilitācijas programma. Logopēda un zīmju valodas tulka pakalpojumi.
Šodien Rīgas Strazdumuižas vidusskola – attīstības centrs ir vienīgā mācību iestāde valstī, kur bērniem un jauniešiem ar nopietniem redzes traucējumiem tiek nodrošināts redzes īpatnībām pielāgots mācību process, un kas nodrošina atbalstu vispārizglītojošajās mācību iestādēs integrētajiem vājredzīgajiem un neredzīgajiem audzēkņiem. Skolā uzņem skolēnus no 7 gadu vecuma.
Profesionālā izglītība : ēdināšanas pakalpojumi, kvalifikācija pavārs Restorānu pakalpojumu speciālists Viesnīcu pakalpojumu speciālists Konditors Mazumtirdzniecības veikala pārdevējs Tūristu grupas pavadonis